OORLOG IN DENEKAMP

Kom meer te weten over Denekamp in de jaren van de Tweede Wereldoorlog.

Historie van denekamp

BEZET, VERZET, BEVRIJD
EN HERINNERINGEN

In het Canon van Denekamp kunt u alles lezen over de geschiedenis van Denekamp, waaronder ook Denekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees hier meer over het verzet in Denekamp, de Joodse gemeenschap en de bevrijding.

Historie van denekamp

OORLOGSSLACHTOFFERS

Via onderstaande linkkomt u bij de lijst van oorlogsslachtoffers van de voormalige gemeente Denekamp.

Historie van denekamp

VIJFTIEN EMSLANDKAMPEN

In 1933 is in het Duitse Emsland in de plaats Börgermoor, die ligt ter hoogte van Papenburg, het eerste concentratiekamp is opgericht. In totaal zijn er dicht bij de grens met Drenthe en Groningen van noord naar zuid vijftien van die kampen ontstaan; twaalf in het Emsland en drie in de Graafschap Bentheim. Het voor ons dichtst bij gelegen kamp lag bij Wietmarschen, waaraan nu de plaats Füchtenfeld herinnert.

De kampen waren destijds genummerd met Romeinse cijfers, zoals die nu ook op de informatiepanelen staan bij de plekken van voormalige kampen in het Emsland met daarop de geschiedenis van de kampen. De plekken van de kampen in de Graafschap Bentheim zijn niet van dergelijke panelen voorzien.

Van de kampen zelf is amper nog wat te herkennen. Hier en daar staat een enkel origineel gebouw, zoals een transformatorstation. En dan zijn er de verschillende begraafplaatsen, die als Kriegsgräberstätte staan aangegeven en die de herinnering aan deze Emslandkampen tastbaar met zich mee dragen.

Heemkunde Denekamp heeft in ’t Onderschoer in 2008 uitgebreid geschreven over de Emslandkampen. Overigens was daaraan al eerder aandacht geschonken; zo stond in ’t Onderschoer 1993 (uitgave kwartaal 3) al informatie over deze concentratiekampen. In 1996 heeft Heemkunde een excursie georganiseerd naar het  Dokumentations- en Infomationszentrum Emslandlager in Papenburg. In november 2008 heeft Heemkunde in Denekamp een lezing georganiseerd over deze kampen. Vorig jaar 2009 is een excursie georganiseerd, waarbij een aantal plekken van deze voormalige kampen is aangedaan.

Bron (Stichting Heemkunde Denekamp, Hennie Boink, 2010)