Denekamp en 75 Jaar Vrijheid

Denekamp, 13 januari 2020

Betreft: Uitnodiging

Beste heer/mevrouw,

Op dinsdag 28 januari starten we met de eerste van de activiteiten die in 2020 plaatsvinden in het kader van 75 jaar Vrijheid.

Eind januari vindt jaarlijks de Nationale Holocaust Herdenking plaats en wij zijn van mening dat je niet kunt vieren zonder eerst te herdenken. Daarom herdenken we op bovengenoemde avond ook de Denekampse slachtoffers van de Holocaust, de Joodse inwoners die Denekamp gekend heeft.

Op dinsdag 17 november werden de laatsten uit hun huizen verdreven. Na de nacht doorgebracht te moeten hebben in gebouw Irene werden zij weggevoerd voor hun laatste reis uit Denekamp. Op dinsdag 24 november vertrok de trein van Westerbork naar Auschwitz, waar de meesten van hen gelijk na aankomst op 27 november in de gaskamers werden vermoord.

De laatste uren op de plek die zolang veilig was geweest, het dorp dat ze zo goed kenden. Enkele jaren geleden heeft toneelgroep Klaver dat uitgebeeld in een bijzonder toneelstuk en de aanwezigen van toen waren zeer onder de indruk, sommigen aangeslagen zelfs.

We hebben de leden van Klaver bereid gevonden om dat stuk wederom op te voeren.

Daarna zal mevrouw Carla van Dokkum, geboren als Tsiwja de Swarte, haar verhaal vertellen. Twee maanden na haar geboorte worden haar ouders opgepakt bij een razzia en 1943 in Sobibor vermoord. Pas in 2014 durft zij op zoek te gaan naar haar verleden.

Wij beseffen dat het op korte termijn is maar we nodigen van harte uit, aanwezig te zijn tijdens deze bijzondere avond.

Het programma start om 19.30 uur in gebouw Irene.

Met vriendelijke groet namens de organisatie,

Marc van Langen Angelin Morsink

Nieuwsberichten van voor 2020