Dorpswandelingen

Dorpswandelingen in kader van Denekamp toen, Denekamp nu.

Denekamp is al een aantal jaren aan grote veranderingen onderhevig luidt vanaf 2002 de openingszin in de vaste rubriek Denekamp toen, Denekamp nu van het Heemkunde Denekamp periodiek het Onderschoer. Het is een rubriek die een straatbeeld, een plein, openbare gebouwen, cafés, hotels, winkels of woonhuizen in het dorp Denekamp van vroeger met de huidige situatie vergelijkt.

Heemkunde Denekamp organiseert  wederom een aantal dorps-wandelingen. Tijdens de wandeling worden  afbeeldingen getoond en vergeleken met de huidige situatie. Op de vele vergelijkingen in de hiervoor genoemde Onderschoer-rubriek komen regelmatig reacties, die de verbazing van de lezer uitdrukken. Die reacties zullen tijdens de dorpswandelingen nog sterker zijn, als men getuige wordt van de soms immense veranderingen in het dorp.

Met die dorpswandelingen worden niet alleen de plekken aangedaan van verdwenen zaken,  zoals synagoge, meisjesschool, bioscoop, postkantoor, stationsemplacement, cafés, hotels, woonhuizen en winkelpanden en die soms werden vervangen door bouwwerken van modernere architectuur.

Er is ook aandacht voor het erfgoed, dat de slag met de sloper niet heeft verloren. De eeuwenoude Nicolaaskerk, Protestantse kerk, parochiehuis, Huize Keizer, oude Raadhuis, dokter Hondelinkhuis, het Heemhoes, het vroegere ziekenhuis, het Spoorhuuske , Concordia en de vroegere hotels Veldman en Van Blanken zijn voorbeelden van Denekamps erfgoed, dat bewaard is gebleven en bewaard moet blijven en waar continu  de aandacht op moet worden gevestigd.

De wandelingen, onder leiding van heemkundemedewerkers, worden gehouden op woensdag 7 augustus, woensdag 14 augustus, woensdag 21 augustus en woensdag 28 augustus. De aanvang is 19.00 uur, met vertrek vanaf het Heemhoes, Kerkplein 4. Deelname is gratis. Opgave is, vanwege beperking van het aantal deelnemers, wenselijk.

Aanmelden kan via email: heemkundedenekamp@hetnet.nl. Telefonisch kan ook, 0541-354656, maar op maandag t/m. donderdag tussen 9.00 tot 12.00 uur. Attentie: tijdens de bouwvakvakantie van 29 juli t/m 16 augustus is het Heemhoes gesloten en telefonisch niet te bereiken.


Andere nieuwsberichten:

Najaarsavond Heemkunde

Nieuwsberichten van voor 2019