Herdenking

HERDENKING DEPORTATIE LAATSTE DENEKAMPER JODEN

shalom.jpg

Beelden gaan voorbij
                             door verhalen die ik hoor.
                             Zo lang geleden, beangstigend dichtbij
........

Herman Menno Suskind - 6 jaar, Lisette ten Brink-Kleffman- 88 jaar, Lefman Hartog Elkus - 31 jaar; enkele namen die voor de oorlog nog in Denekamp te horen waren. Jonge kinderen, oude mensen...... Zij allen overleefden de oorlog niet.

Op zaterdag 17 november herdenken we de deportatie van de Denekamper Joden.

Jaarlijks herdenken we op deze datum het feit dat de Joden uit Denekamp werden gedeporteerd, veelal weggevoerd naar Westerbork om uiteindelijk vermoord te worden in kampen als Auschwitz, Sobibor, Mauthausen en Theresienstadt. Op 17 november 1942, werden de laatste Denekamper Joden uit hun huizen weggevoerd.

De herdenking begint om 18.00 uur met een themaviering m.m.v. pastor Jacobs en het themakoor Vivace in de R.K. kerk, aansluitend (rond 19.00 uur) volgt er van daaruit een korte stille tocht langs enkele Stolpersteine en de voormalige synagoge. Vervolgens vindt de kranslegging plaats bij het monument De Zwevende Steen op het St. Nicolaasplein (tussen Oosth en de Hoogklimmer).

We eindigen in gebouw Irene, de plek waar deze bovengenoemde groep hun laatste uren in Denekamp moesten doorbrengen, van daaruit werden ze naar Westerbork en uiteindelijk naar de vernietigingskampen vervoerd.

In gebouw Irene krijgt u de gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken.

Bij deze willen we u van harte uitnodigen hierbij aanwezig te zijn. We willen ook vooral graag kinderen uitnodigen om tijdens de stille tocht mee te lopen met lampions.

2018......  Nog steeds worden er mensen vervolgd, bedreigd en vermoord vanwege geloof of afkomst, moeten mensen op de vlucht. En als we herdenken moeten we ook hen niet vergeten.'

Werkgroep Herdenken, Themakoor Vivace

Onderschoer herfst 2018